Hoogzomerblog

druppel

Dierbare Vrienden en Liefhebbers,

Eindelijk dan tijd voor een heus hoogzomerblog. Er is zoveel gebeurd de afgelopen weken en eigenlijk alles met een positieve vibe.

Victoria staat nu in de ijskast, we hebben een geweldig toernooi gehad. In Brabant, Gelderland en Noord Holland en bijna overal volle zalen.

Deze week sluit Flint het seizoen af met de allerlaatste voorstelling ven het New Flint Poetry Orchestra. Zondag de 8ste juli 16.00u in de Roode Bioscoop. Ik raad u aan even binnen te wippen, de zon blijft heus nog wel even voor ons schijnen. Bovendien laten wij uw harten sneller kloppen bij de schitterende arrangementen die Marko Bonarius en Saskia Meijs hebben gemaakt bij deze bloemlezing van internationale poëzie. We hebben goud in handen met ons kleine orkest van lage strijkers.

Er werd de afgelopen weken gevraagd om ‘n Pikketanissie nog eens in de Roode Bioscoop te gaan doen en wellicht komt er in september een klein Jordaan Festival in de Roode Bioscoop met ’n Pikketanissie als hoofdmenu. Er staat volgend seizoen veel moois op het programma en daarvoor kunt u de website van Flint (en de Roode Bioscoop) raadplegen. De voorstelling rond het werk van Lucebert komt in het najaar bv terug.

Volgende week gaan we op vakantie in Nederland. Met een paar zeer goede vrienden gaan we onze oostgrens bereizen. Een klein konvooi van min of meer antieke woonwagens gaat de grens inspecteren! Ik heb wel eens oostelijk van Enschede gespeeld in een boerderij-theater vlak bij de Duitse grens en ik vond het daar betoverend mooi. En vooral heel fijn stil. Waar vind je nog stilte in Nederland? Langs de oostgrens hopelijk.

Een eerdere ervaring aan de grens ergens in Limburg liep 30 jaar geleden bijna faliekant af. We stonden in midden Limburg aan de grens en werden nota bene door de Duitsche politie gemaand op te rotten! In Duitslimburgs dialect probeerden deze Duitse agenten ons klein woonwagenpark te verwijderen.

Tevergeefs, want ook met de hulp van de inderhaast opgetrommelde Nederlandse agenten hielden we voet bij stuk. Daar ook hoorde ik het verbijsterende relaas van een ex- mijnwerker met zware stoflongen. Hij kwam buurten en sprak de onvergetelijke woorden: Ik ben de tijd aan het doodmaken! Die uitdrukking had ik nooit eerder gehoord en ik schrok er van. Vooral omdat de man vertelde dat zijn dagen waren geteld wegens die stoflongen. Nogal tragisch. Later leerde ik dat er meer mensen zijn die hun leven hier op aarde zodanig interpreteren. De tijd doodmaken. Hoe afschuwelijk.

Ik heb de dood in de ogen gezien maar nooit heb ik me aangetrokken gevoeld tot die treurige gedachte om de tijd te vermoorden. Nog elke dag, elke minuut ben ik me bewust van de heerlijkheid van dit aards bestaan. Tuurlijk komt daar voor iedereen ooit een eind aan maar mijn motto is: Elke minuut van iedere dag dat je leeft moet ten volle geleefd worden. Dat lukt me best aardig, haha. En ik geniet er ook nog eens intens van.

Super om te ervaren dat mijn opvolgers bij de Roode Bioscoop de goede culturele werken vol energie en met bevlogenheid invullen. Chapeau!

Dierbare vrienden, ik groet u voor nu en in augustus gaat het volle (culturele) leven van mijn en Flint weer een nieuwe uitdagende fase in.

Fijn zomer.

Uw Dienaar

Felix Strategier

Volg ons en vind ons leuk:

Lucebert aan de gracht

8 april 2018

‘LUCEBERT’ AAN DE GRACHT ‘

Het mooiste dat ik ooit gehoord heb’ (Remco Campert vanmiddag over ‘Lucebert’)

 

Vanmiddag speelde Flint een ‘Lucebert’ speciaal voor Remco Campert en vijfentwintig gasten. De locatie ook speciaal: de muziekkamer van een concertpianiste in een prachtig pand in de Gouden Bocht van de Herengracht. Met ‘behang’ van geschilderde park-taferelen als decor voor deze Lucebert. …

Felix Strategier, Wim Meuwissen en Mark Nieuwenhuis speelden de sterren van de hemel. Het was een waar theatraal, muzikaal en visueel spektakel met spoken word, jazz, beats, soundscapes ,en hallucinerende beelden van Martijn Grootendorst. Remco was geroerd en vertrouwde Felix in de pauze toe: “Dit is het mooiste dat ik ooit gehoord heb.” Een mooier compliment kan je niet krijgen. En dat van een andere grote dichter, vriend en tijdgenoot van Lucebert! Toen Remco zijn uitspraak deed was het nog maar net pauze! en kwam er nog veel meer moois.

Volg ons en vind ons leuk:

Zomerblog

Dierbare Vrienden,

Jaja, een zomerblog in april. Dat is wat anders dan kerstmis in april!
De fameuze bloesempracht bij de waterpartij in het Westerpark is alweer voorbij. Spierwitte bloesem ligt nu als sneeuw op de grond. Meestal de voorbode van een soort lente maar dit seizoen het begin van de zomer!
Als dat maar goed gaat.

imagesVoor mij is de zomer afgelopen maandag begonnen. De uitslag van de scan was goed, zo goed dat ik pas in oktober weer door de molen moet. Halleluja. De zenuwen van vorig weekend kunnen voor een half jaar in de kast en zo ook een altijd meelopend doemscenario. Joepie. In de euforie gaf ik mijn oncoloog een high five, haha.

Wat heb ik een zin om weer eens een lange fietstocht langs het IJsselmeer te maken. Helaas nog even geen tijd maar dat komt half mei. Eerst wat fijne voorstellingen in de Roode Bioscoop en elders.

Ik heb hier wel eens betoogd dat we ons niet zo druk moeten maken over al die toeristen, simpelweg omdat je hoopt zelf als bezoeker in een vreemd land toch ook welkom te zijn. Nu de zon zoveel toeristen trekt maar vooral omdat ik af en toe in de stad moet zijn kantelt mijn begrip voor al die gasten. Word ik ook een ouwe zeur? Ik hoop van niet en de beste strategie daartoe is het stadscentrum en vooral de toeristische hotspots mijden.

Vandaag de zoveelste afwijzing van een uitgever voor Anna en de Beestenband. Taalgebruik te archaïsch! Niet vanuit het kind geschreven! Jesses, kinderen zijn tegenwoordig heus wel wat gewend en waarom zou ik niet op een volwassen toon en met archaïsche woorden een kinderboek schrijven? Ondertussen tekent de onvolprezen Sjaak Rood onverdroten voort en heeft hoofdstuk 12 op de site gezet: www.annaendebeestenband.nl.

Vandaag het bericht dat Shireen Strooker is overleden. Petje af voor die vrouw die o.a. met Marja Kok het Werktheater bestierde. Dat Werktheater was een grote inspiratiebron voor veel theatermakers die nieuwe wegen zochten. Mijzelf incluis. De wat ouderen onder ons kijken met liefde terug op bv “een Zwoele Zomeravond”. Hilarisch en onvergetelijk. Herinnert u zich nog mevrouw Emanuelson, gespeeld en bedacht door Gerard Thoolen? Gerard was ooit de animator en inspirator voor onze “Bingo”.

Allemaal de groeten in de hemel of de hel.
Uw dienaar
Felix Strategier

Volg ons en vind ons leuk:
Copyright Theatergroep Flint