Archief

mei 2017

Stadsgewoel & wegeltjes

Dierbare vrienden,

Het is alweer enige tijd geleden dat u een blog van mij heeft gelezen.
Tussen de repetities van VICTORIA heb ik even de tijd om u op de hoogte te brengen van wat er in mijn hoofd en handen speelt.
Vooraleerst natuurlijk de voorbereidingen voor de nieuwe voorstelling. Het is heerlijk om weer eens op locatie te repeteren en straks te spelen. Ik ben nu twee weken in Beets waar we op 15 juni de eerste voorstelling gaan geven. Fijn tussen de weilanden, de koeien, de sloten en vaarten. Ver weg van het stadsgewoel en in relatieve rust. Sinds afgelopen week ben  ik bevangen door een positieve boost. Alle begin is moeilijk dus ook van dit project maar de vooruitzichten wijzen op een bijzondere avond met geweldige muziek en puntige teksten. Kan bijna niet wachten om u welkom te heten op de boerderijen waar we gaan spelen.
Beets ligt vlak onder Hoorn in een archaïsch landschap met weidse uitzichten en prachtige statige boerderijen. Vorige week heb ik hard gelopen op kleine wegeltjes in de buurt waar eigenlijk bijna niemand komt, een spaarzame zonderling op knallende motorfiets daar gelaten. En na het rennen met een plons in de brede vaart naast mijn tijdelijke onderkomen. Mijn ouwe vertrouwde woonwagen staat naast de boerderij van boerin Katja en daar voel ik me thuis.
Mijn buren zijn futen en snippen en tureluurs en een enkele kiekendief. Geen verkeerd gezelschap voor een liefhebber van gevogelte.
Ondertussen heeft de zomer genadeloos toegeslagen. Geweldig om in de relatieve koelte van Katja’s boerderij te repeteren.
Het begin van de voorstelling is volgens mij nooit eerder vertoond, en ook het eind zal u heugen. Muziek en spel komen samen en zal uw hart verwarmen. Genoeg genoeg, ik ga niet meer verklappen. Behalve dat ik zeer content ben met mijn medespelers en muzikanten.
ooievaar_op_nest_FM4mei2011_007_15
Zondagmiddag rende ik door het Westerpark en ondanks de drukte van de Rollende Keukens zitten de ooievaars nog steeds op hun nest. Hoog boven het stadsgewoel nestelen ze op de schoorsteen van de kinderopvang vlakbij de ingang van het Westerpark. Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy want daar gebeurt het. Sowieso loop ik altijd door de stad met de blik omhoog gericht. En al loop ik al heel wat jaartjes rond in de Jordaan, telkens weer verbaast me de schoonheid van een aparte gevel, een fijn raampje hoog in een gebouw of de vleermuizen die in de avondschemering actief zijn.
Zo beleef ik de stad met verwondering en al ben ik een groot liefhebber van het buitenleven, er is geen stad mooier dan Amsterdam. Dat u het maar weet. Die Rollende Keukens zijn mij een doorntje  in het oog. Weer een ‘ festival’ waar het draait om consumeren, zien en gezien worden. Ik vind het fijn voor al die mensen en ik hoop dat ze genieten maar ik laat deze beker aan mij voorbij gaan. Het worden spannende weken voor de eerste voorstelling en ik ga u vast in Beets zien en anders in de Purmer. Op de site van Flint vindt u alle benodigde informatie.

Uw Dienaar

Felix Strategier

Volg ons en vind ons leuk:

Orlando Furioso & Victoria

Beste Dierbare Vrienden,

Orlando Furioso raast door ons land. Ludovico Ariosto schreef 500 jaar geleden het relaas van Razende Roeland die in de middeleeuwen als een wervelwind door Europa raasde. Oorlogen, conflicten, religieuze twisten en bizarre liefdesperikelen op een wonderlijke magische avond. Het verhaal wordt verteld door de Barockpuppies, een klein muziektheatergezelschap uit Amsterdam Noord. Ze hebben van Orlando Furioso een adembenemend muziektheater spektakel gemaakt dat nog maar een paar dagen te zien is in Nederland.
Het is wat mij betreft geweldig muziektheater en knap, meeslepend acteerwerk van vooral de Siciliaanse acteur Alberto Nicolino. Samen met Henk Zwart als zijn Hollandse calvinistische tegenpool maken zij het sterk ingekorte verhaal meeslepend en boeiend. 
Maar ook de prachtige theatermuziek van Harry de Wit, Saskia Meijs en Marko Bonarius maken van de voorstelling een niet te missen avond. Ik zag de voorstelling in de Waalse kerk in het hart van Amsterdam. Heel bijzonder vanwege de uitstekende akoestiek en ook wel de bizarre locatie. In HET uitgaansgebied voor toeristen, DE WALLEN. Als Amsterdammer kom je daar niet tenzij het moet. En dat moest dus vorige week. Het contrast met de wezenloze meute die massaal over de wallen slentert en de verstilde sfeer in de Waalse Kerk kan niet groter. Nu ja, het is een must deze voorstelling en ik hoop dat er nog kaarten voor u zijn. Dinsdag 9 en woensdag 10 mei speelt de voorstelling in Theater de Roode Bioscoop
Het is heerlijk om na al die jaren als spullenbaas van de Roode Bioscoop nu eens tijd te hebben voor voorstellingen buiten de deur zal ik maar zeggen. Dat smaakt naar meer en daar zal ik vanaf dit podium verslag van doen.

facebook victoriaIk zit zelf middenin de repetities voor ‘VICTORIA, muziektheater op locatie. Volgende week repeteren we nog in Haarlem en dan verhuizen we naar Beets, de boerderij van Katja waar we in juni voor u gaan spelen. Een boerderij is de logische plek om te spelen want het verhaal, geïnspireerd op de roman ‘Het Lied van de Vlakten’ van de Amerikaanse schrijver Kent Haruf, speelt zich af in en rond de boerderij van twee wat conservatieve broers die een jong pubermeisje in huis opnemen. Het wordt muziektheater met voor Flint wat meer aandacht voor het acteerwerk maar ook wel fantastisch omdat we voor het eerst ook werken met gezongen psalmen. Krankzinnig hoe die stoffige muziek impact heeft. Je ontkomt bijna niet aan de verstikkende gereformeerde atmosfeer zoals die spreekt uit bijvoorbeeld Knielen Op een bed Violen van Jan Siebelink. Ten minste als we zo’n psalm zingen. Beangstigend en daarom zeer bruikbaar, maar toch niet TE veel psalmengedreun. Er is ook ruimte voor gospelachtige soul en zelfs swingende en indringende R&B. Nog nooit vertoond bij Flint. Met ouwe makker David Vos en de jonge revelatie Belinda van der Stoep. Muziek van en door Frank van Bommel.

Komt dat zien.
Tot slot een snuifje Westerpark. Vorige week rende ik door het park, als een Razende Roeland!!, en daar doken ineens twee ooievaars op. Geheel in mijn stijl nestelden ze niet op de artificiële paal bij de kinderboerderij, zag ik even later, maar op de kromme schoorsteen van het kinderdagverblijf bij de ingang. Vlakbij het spoor en ver verwijderd van de beukende beats van de gashouder.
Ik ben benieuwd hoeveel kinderen er over negen maanden door deze ooievaars worden bezorgd in de buurt van het Westerpark.

Ik groet u allerhartelijks en hoop u vanaf nu weer wat regelmatiger te kunnen bestoken en informeren met Blogs.

Uw Dienaar

Felix Strategier

Volg ons en vind ons leuk:
Copyright Theatergroep Flint