Archief

november 2017

Bono & de kokkelvissers

Dierbare vrienden,

Belasting en ontduiking. Om u te verleiden uw miljoenen veilig onder te brengen heb ik vorige week het nieuwe kantoor van de ….bank op Rottumeroog bezocht. Dat is eind september geopend en slechts twee avonden per week open. In Harlingen kun je na afspraak inschepen op een kleine speedboot die in minder dan anderhalf uur op Rottumeroog is. De filiaaldirecteur ter plekke ziet eruit als een kokkelvisser maar is een vriendelijke doch gehaaide onderhandelaar. Hoe dan ook, als u met uw bedrijf of als privé-persoon meent dat u de belasting moet ontduiken: ik heb zijn geheime telefoonnummer en ik vraag slechts 2,5 procent provisie. En geen pottekijkers daar hè!

Moet dat nou? Weer een mening over dat gezeik met dividendbelasting en manieren om de fiscus te misleiden? Ja, dat moet want de stoom komt uit mijn oren als ik denk aan al die laffe rijkaards die gvd te beroerd zijn om naar rato mee te betalen aan de publieke voorzieningen in ons paradijselijke Nederland. Zo!
Er zijn uitzonderingen. Ik las dat Harrie de Winter er totaal geen probleem mee heeft belasting te betalen over zijn inkomen. Toen de goede man door slim spel miljonair was geworden werd hem door financieel adviseurs voorgeschoteld waar en hoe hij de Nederlandse fiscus legaal kon omzeilen. Hij bleek ruggengraat te hebben want wimpelde de rotte adviezen van deze boeven af. Ik betaal gewoon de belasting die van me wordt gevraagd en heb geen behoefte aan (al dan niet) legale ontduiking. Applaus.
Gedverdemme, U2, the Rolling Stones, Shell, Apple, Unilever et cetera, allemaal maken ze wel gebruik, of misbruik, van legale maar schimmige constructies via de Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden of Guernsey ….en dus Nederland. En al die publieke voorzieningen in Nederland moeten maar bekostigd worden zonder dat zij daar aan mee wensen te betalen. Bah bah en nog eens bah.

download
Ik kan niet meer genieten van U2. Heeft u dat nou ook of moet je politiek (financieel immoreel gedrag) niet mengen met cultuur, of voetbal?
Wel engagement maar niet zeiken over mijn eigen hebberigheid. Bono reageerde ergens met de gotspe: Ik hou me niet bezig met die rekeningen!! Nou ja hou maar op. Ik heb trouwens meteen mijn Apple computer de deur uit gedaan, besmet apparaat sinds ik weet dat oom Apple voor miljarden de Europese belastingregels omzeilt. Wel legaal hoor, dat wel. Wat een dom en onhoudbaar excuus is dat. Als het legaal kan vermoord ik morgen mijnbuurvrouw, ik zeg maar wat. Waar oh waar is het morele kompas waar we ooit zo trots op waren. Nederland als gidsland. Ja, dat kleine landje aan de Zuiderzee heeft jarenlang een voortrekkersrol gespeeld op vele gebieden maar vooral op moreel gebied, en daar was ik wel trots op.
Straks vertrekken al die bedrijven uit Nederland, is een vaak gehoord argument. Nou laat ze oprotten, desnoods met een vette bonus, al die Shells en Bono’s en Apple’s.
Hehe, dat lucht toch een beetje op. Gaan we ‘gewoon’ weer terug naar die heerlijke graaicultuur die de wereldeconomie tien jaar geleden om zeep heeft geholpen? Met open ogen loopt men weer in de val. Oh ja nog eentje; voetballers die per uur €20.000,- verdienen. Is dat niet fijn? Ja hoor zegt Messi, ik kan dat geld heel goed gebruiken, op maandag rijd ik met de Maserati naar de training, op dinsdag met de Jaguar, op woensdag met de Rolls Royce en zo voort enzoverder. Lieve mensen, ik hou der over op, er zijn belangrijker zaken op de wereld, in mijn wereld zeker.
Bijvoorbeeld Sal Ek Altyd Wit Wees met teksten van Antjie Krog, eerst in de Roode Bioscoop (6 & 7 december) en dan naar Leusden, Haps en Austerlitz. U bent onmisbaar. Eind december een voorproefje van Lucebert, we zijn aan het repeteren en voorlopig loopt het gezwind. Oh ja en eind deze week, vrijdag om precies te zijn het derde hoofdstuk van Anna op de site: annaendebeestenband.nl. Daarover volgende keer meer.

Warme Groet, uw dienaar

Felix Strategier

Volg ons en vind ons leuk:

Nog twee nachtjes slapen en dan….

Dierbare vrienden,

Deze week gaat het gebeuren. Vrijdag 10 november -vrijdag aanstaande dus- gaat Anna vliegen! Heh? Hoor ik u denken. Anna, Vliegen? Weer een nieuwe vogelsoort ontdekt? Een speciale fregatvogel of Nederlandstalige kolibrie?
Voor de regelmatige lezer van mijn blog begint wellicht iets te dagen. Anna is de hoofdpersoon uit het avonturenboek dat ik enkele jaren geleden heb geschreven, voor u en uw (klein)kinderen. Met prachtige illustraties/tekeningen van Sjaak Rood. Sjaak tekent een beetje in de trant van Dirkje Kuik, alias William D. Kuik zoals ie voor zijn/haar transformatie heette. Ik ben daar fan van en sinds ik Sjaaks werk ken ben ik een warme fan van Sjaak. Tekeningen in beweging, altijd actie, subtiel maar effectief en wonderschoon wat mij betreft. Nu moeten we u actief bij dit project betrekken en dat begint dus as vrijdag. Om 5 voor 12, alias 11.55u wordt  Anna gelanceerd op het net: www.annaendebeestenband.nl  of www.facebook.com/annaendebeestenband

Openingspagina2_Def
Dat actief betrekken betekent simpelweg dat u vanaf vrijdag het virtuele boek kunt gaan (voor)lezen. Vrijdag zijn de eerste twee hoofdstukken op de site te lezen en daarna komt er elke twee weken een nieuw hoofdstuk bij. Een waarlijk feuilleton. Ouderwets maar ook weer supermodern vanwege dat skitterende internet. Ik ben zelf nogal monomaan, lees nog steeds lekker in papieren boeken en deze vorm voor het (kinder)boek over Anna is ook een beetje uit nood geboren. U begrijpt het al? Tot nu toe is het niet gelukt om een uitgever te vinden, vooral te wijten aan de hoge drukkosten i.v.m. de prachtige tekeningen van Sjaak Rood. Het wordt dus reuze spannend, gaat u het ook echt lezen en wellicht voorlezen? Jaja vol verwachting klopt ons hart. Stiekem hoop ik dat er alsnog een uitgever om de hoek komt kijken maar de malaise in de uitgeversbranche staat dat vooralsnog in de weg.

Wat is het toch een feest om op mijn leeftijd nog met een boek te komen! Wie had dat gedacht? Ik ben natuurlijk al mijn hele leven met taal en literatuur bezig maar heb nooit tijd gehad of genomen om zelf serieus werk te maken van dat schrijven. Ik ga trouwens de hoofdstukken van Anna zelf voorlezen en de opnames hiervan komen hoofdstuk voor hoofdstuk ook op de website te staan. Als u daar niet uitkomt, dat internet e.d., kunt u altijd bellen met de hulplijn: 020-6257476. Haha. Al weet ik niet of mijn geharnaste medewerkers daar blij mee zijn. Ikzelf kan u in veel bijstaan maar het internet is voor mij nog steeds een onneembare vesting waar ik ook niet meer voor te porren ben. Ik heb andere prioriteiten en gelukkig medewerkers die wel verstand hebben van de moderne media.

Ik zou het wel heel fijn vinden als u reageert op Anna en haar beestenband. Het is namelijk alsof we straks in première gaan maar dan zonder publiek.
Vogels spelen een rol in het boek, vooral de papegaaiduiker is prominent aanwezig!
En daarmee sluit ik dit blog. In oktober ben ik weer een week op mijn landgoed in Ierland geweest. Daar had ik afgelopen zomer een vogelpaleis gebouwd. Twee verdiepingen, woonkamer, zitkamer, eetkamer, badkamer en slaapkamer. Maar ja in de zomer kwamen er geen vogels op af. En nu in het najaar kwamen de eerste vogels dineren en badderen. Feestelijk. Vinken, roodborstjes, kwikstaartjes, de grauwe vliegenvanger en natuurlijk ook de kraai en de ekster. Elke vogel die het paleis betrad, of liever befladderde kreeg vanuit mijn huisje met de grote ramen enorm veel aandacht en gefluisterde aanmoedigingen. Ook toen twee vossen achter het huisje actief begonnen aan de paringsdans bleven de vogels aanvliegen. Mijn kleindochter gaat tot het voorjaar elke week zaad strooien in de eetkamers en dan is het komend voorjaar een vogelparadijs. Zeker te weten.

Uw Dienaar

Felix Strategier

Volg ons en vind ons leuk:
Copyright Theatergroep Flint