Bono & de kokkelvissers

Dierbare vrienden,

Belasting en ontduiking. Om u te verleiden uw miljoenen veilig onder te brengen heb ik vorige week het nieuwe kantoor van de ….bank op Rottumeroog bezocht. Dat is eind september geopend en slechts twee avonden per week open. In Harlingen kun je na afspraak inschepen op een kleine speedboot die in minder dan anderhalf uur op Rottumeroog is. De filiaaldirecteur ter plekke ziet eruit als een kokkelvisser maar is een vriendelijke doch gehaaide onderhandelaar. Hoe dan ook, als u met uw bedrijf of als privé-persoon meent dat u de belasting moet ontduiken: ik heb zijn geheime telefoonnummer en ik vraag slechts 2,5 procent provisie. En geen pottekijkers daar hè!

Moet dat nou? Weer een mening over dat gezeik met dividendbelasting en manieren om de fiscus te misleiden? Ja, dat moet want de stoom komt uit mijn oren als ik denk aan al die laffe rijkaards die gvd te beroerd zijn om naar rato mee te betalen aan de publieke voorzieningen in ons paradijselijke Nederland. Zo!
Er zijn uitzonderingen. Ik las dat Harrie de Winter er totaal geen probleem mee heeft belasting te betalen over zijn inkomen. Toen de goede man door slim spel miljonair was geworden werd hem door financieel adviseurs voorgeschoteld waar en hoe hij de Nederlandse fiscus legaal kon omzeilen. Hij bleek ruggengraat te hebben want wimpelde de rotte adviezen van deze boeven af. Ik betaal gewoon de belasting die van me wordt gevraagd en heb geen behoefte aan (al dan niet) legale ontduiking. Applaus.
Gedverdemme, U2, the Rolling Stones, Shell, Apple, Unilever et cetera, allemaal maken ze wel gebruik, of misbruik, van legale maar schimmige constructies via de Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden of Guernsey ….en dus Nederland. En al die publieke voorzieningen in Nederland moeten maar bekostigd worden zonder dat zij daar aan mee wensen te betalen. Bah bah en nog eens bah.

download
Ik kan niet meer genieten van U2. Heeft u dat nou ook of moet je politiek (financieel immoreel gedrag) niet mengen met cultuur, of voetbal?
Wel engagement maar niet zeiken over mijn eigen hebberigheid. Bono reageerde ergens met de gotspe: Ik hou me niet bezig met die rekeningen!! Nou ja hou maar op. Ik heb trouwens meteen mijn Apple computer de deur uit gedaan, besmet apparaat sinds ik weet dat oom Apple voor miljarden de Europese belastingregels omzeilt. Wel legaal hoor, dat wel. Wat een dom en onhoudbaar excuus is dat. Als het legaal kan vermoord ik morgen mijnbuurvrouw, ik zeg maar wat. Waar oh waar is het morele kompas waar we ooit zo trots op waren. Nederland als gidsland. Ja, dat kleine landje aan de Zuiderzee heeft jarenlang een voortrekkersrol gespeeld op vele gebieden maar vooral op moreel gebied, en daar was ik wel trots op.
Straks vertrekken al die bedrijven uit Nederland, is een vaak gehoord argument. Nou laat ze oprotten, desnoods met een vette bonus, al die Shells en Bono’s en Apple’s.
Hehe, dat lucht toch een beetje op. Gaan we ‘gewoon’ weer terug naar die heerlijke graaicultuur die de wereldeconomie tien jaar geleden om zeep heeft geholpen? Met open ogen loopt men weer in de val. Oh ja nog eentje; voetballers die per uur €20.000,- verdienen. Is dat niet fijn? Ja hoor zegt Messi, ik kan dat geld heel goed gebruiken, op maandag rijd ik met de Maserati naar de training, op dinsdag met de Jaguar, op woensdag met de Rolls Royce en zo voort enzoverder. Lieve mensen, ik hou der over op, er zijn belangrijker zaken op de wereld, in mijn wereld zeker.
Bijvoorbeeld Sal Ek Altyd Wit Wees met teksten van Antjie Krog, eerst in de Roode Bioscoop (6 & 7 december) en dan naar Leusden, Haps en Austerlitz. U bent onmisbaar. Eind december een voorproefje van Lucebert, we zijn aan het repeteren en voorlopig loopt het gezwind. Oh ja en eind deze week, vrijdag om precies te zijn het derde hoofdstuk van Anna op de site: annaendebeestenband.nl. Daarover volgende keer meer.

Warme Groet, uw dienaar

Felix Strategier