Een Klein Koninkrijk

Lieve Vrienden,

Vaste volgers weten dat ik op de lijst stond voor een trial om een nieuw medicijn te testen. Ben inmiddels ingeloot met 19 andere Nederlanders. Joepie, ten minste dat hoop ik. Volgende week ga ik beginnen aan dat nieuwe spul, ik ben nerveus en gespannen maar ook hoopvol. Felix herrijst uit zijn as, haha, mooie titel voor een nieuwe show. Een uur wandelen langs de IJssel en mijn hart springt open. Dat gebeurde toen ik afgelopen zaterdag in Het Klein Koninkrijk speelde, te Olst. Maar niks Klein Koninkrijk, het is een Groots en Meeslepend Koninkrijk daar in Olst aan de IJssel. Onder de molen vlak bij de rivier, wat wil een mens nog meer.
kingdom-9

Word het niet eens tijd dat de Wassenaarse Koninklijke familie een van hun opstallen inricht als podium? Geld zat die lui, en vast ook publiek. Wij van Flint hebben de laatste 10 voorstellingen dit seizoen in kleine zalen gespeeld. En telkens was het vol. Voor het publiek heerlijk om zo dicht op spelers te zitten. De trend om huiskamers als podium in te zetten blijkt enorm aan te slaan. Je hoort het van diverse kanten. Deels komt dat omdat de ‘grote’ schouwburgen en culturele centra op safe spelen qua programmering. En als je dat maar lang genoeg doet, dan vervreemd je het publiek van de wat lastiger voorstellingen. Bijvoorbeeld die met poëzie en jazz-muzikanten. Zo fijn dus dat er kleine huiskamerpodia opstaan om dat publiek te bedienen. Want er is wel publiek alleen moet je daar misschien iets meer je best voor doen en daar zien grote podia blijkbaar geen heil in. En de persoonlijke benadering is o zo prettig. Klein maar fijn, dat is een stigma waar ik uiteindelijk blij mee ben. Heel blij zelfs. Als kleine jongen altijd de kleinste van de klas trok ik me op aan die bemoedigende uitspraak van mijn moeder. Klein maar fijn, en dat is in het verdere verloop van mijn leven mijn leidraad gebleken. Zeker is het een kick om in een schouwburg te spelen voor 800 man maar evengoed vind ik het een eer om juist ook die kleine zalen van schoonheid te voorzien. Zo is de Roode Bioscoop een kleine zaal uit duizenden, klein maar fijn, en daar ga ik volgend seizoen weer veel spelen hopelijk. Wat ook zo prettig is van die kleine(re) zalen is de gastvrijheid. Letterlijk en figuurlijk. In dat kleine Koninkrijk aan de IJssel kregen we naast een volle zaal ook een volle maag want de baas en bazin hadden heerlijk voor ons gekookt. Zo ook in Deventer, Purmerend en zo voort en zo verder. Zo slecht gaat het dus helemaal niet in het kleine zalencircuit, alleen weten de meeste mensen dat niet. Bij deze. De brandkast in dat zaaltje in Olst is trouwens een bezienswaardigheid op zich. Als u volgende keer naar onze nieuwe show in Olst komt zal ik u rondleiden. En u niet opsluiten want u bent mij veel te dierbaar. Tot een volgende Blog,

Uw Dienaar

Felix Strategier