Kerstblog 2016

Lieve Vrienden,

Dit blog gaat viraal en upstream op de site van de Roode Bioscoop en die van Theatergroep Flint. Vanaf 1 januari 2017 verschijnt mijn blog louter op de Flintsite. Dus als u in het nieuwe jaar blogs van mij wilt lezen dan moet u dat doen op de site van Flint. Dit is louter uit praktische overwegingen, ik blijf de Roode Bioscoop op de voet volgen maar gun mezelf even wat rust om op adem te komen.

Als ik een wens mag doen voor het nieuwe jaar alvast, voor mezelf maar waarschijnlijk ook voor u, dan wens ik verschoond te blijven van nieuws over Geert W. de zelf gekroonde Koning van de moderne nieuwsvergiftiging. Mijn God, wat heeft die man mijn ochtendhumeur en krant vaak vergald met zijn gepommadeerde Mozartkop. Hij heeft publicitair talent, daar is geen twijfel over, maar voor de rest zie ik geen talenten. Mijn advies: negeren, negeren en nog eens negeren. Zijn politieke agenda beslaat een A4tje. Zonder spelfouten dat dan weer wel, reuze knap. Maar Heeren journalisten, asjeblieft, elk artikel over zijn persoon of zijn partij is er een te veel.
Danku, dit moest er even uit en het is eigenlijk ook de enige wens die ik heb voor het nieuwe jaar, nou ja, los van de grootste en meest gekoesterde wens om verschoond te blijven van lichamelijk ongemak. Maar die wens heeft u vast ook voor uzelf.

boven-is-het-stil

Om me voor te bereiden op een aanlokkelijke leesperiode in 2017 ben ik maar vast begonnen. Net twee schitterende boeken gelezen van een schrijver uit Wales: Cynan Jones. Weinig woorden veel gedachten, in de verte doet het me denken aan het boek van Gerbrand Bakker: Boven is het Stil. En daarom meteen maar begonnen met de nieuwe van Gerbrand Bakker. “Jasper en zijn baas” heetti geloof ik. Begin belooft veel al zijn het wel veel woorden maar het is ook een dagboek. En de nieuwe van Ilja Leonard Pfeijffer heb ik ook al in huis, 700 bladzijden, ahum, wie had het over weinig woorden? Nu ja, de uitzonderingen bevestigen de regel.
Maar zekerlijk verheug ik me enorm op lezen in het nieuwe jaar. En dan te bedenken dat ik een jaar van mijn leven geweigerd heb om te lezen! Ok, ik was jong en onbezonnen, een jaar of 19/20, en ik dacht op dat moment dat het lezen van andermans gedachten en hersenspinsels mijn eigen ontwikkeling als denker/mens/artist nadelig zou beïnvloeden. Ik wilde zo graag alles zelf kunnen bedenken. Haha, wat een misvatting bleek dat te zijn. Maar toch heeft ook dat jaar zonder lezen, zonder beïnvloeding, mij gevormd. Want toen ik het belachelijke van dat leesverbod inzag en aldus ophief, ben ik als een bezetene die achterstand gaan inhalen. Mijn boekenkast puilt inmiddels uit en wat ben ik daar blij mee! Ik lees snel en misschien wat slordig maar weet meestal wel in welk boek iets staat wat ik van belang vind. Dat zoek ik dan ook op als dat nodig is. En sommige favorieten herlees ik met veel genoegen. De romans van Slauerhoff bijvoorbeeld, of Nescio en Elsschot. Steen op Steen, kent u dat? Van een Poolse schrijver, oh die naam ben ik vergeten, Symborski ofzo, een geweldig boek dat in de verte doet denken aan Beckett. Nu ja, u ziet, ik ga mij het komend jaar amuseren.
Maar eerst nog de laatste voorstellingen in de Roode Bioscoop. En komende woensdag, de langste nacht van het jaar, mag ik spelen op het terrein van de Westergasfabriek, daar heug ik me ook op. Maar vooral de kerstspecial in de Roode Bioscoop. Joepie

Uw Dienaar
Felix Strategier