Felix Strategier winnaar Kleine Poëzieprijs

De allereerste Kleine Poëzieprijs is uitgereikt aan musicus en theatermaker Felix Strategier. Strategier ontving deze nieuw in het leven geroepen prijs als erkenning en waardering voor zijn hele oeuvre waarin poëzie een centrale rol speelt. 

Foto: Saskia Meijs | op de foto: Martijn Grootendorst, Martijn den Ouden en Felix Strategier

De prijs bestaat uit de “Troepiaal” Trofee, een speciaal voor deze prijs ontworpen kunstwerk door dichter/beeldend kunstenaar Martijn den Ouden. Strategier kreeg de trofee uitgereikt in Theater de Roode Bioscoop uit handen van artistiek leider Martijn Grootendorst.

Poëzie is in mijn ogen niet met een geur van heiligheid omgeven, maar staat in het hart van de samenleving. Het zou op zijn minst een prominente plek in de moderne maatschappij moeten hebben.

Felix Strategier is artistiek leider van Theatergroep Flint en maakt zich sinds jaar en dag op geheel eigen wijze, in theatervoorstellingen, in zijn blogs, maar ook gewoon op de stoep gewapend met zijn buikorgel, sterk om poëzie op verschillende manieren en zo vaak en veel mogelijk aan de man te brengen.

In zijn voorstellingen gaan poëzie en muziek hand in hand. Begin 2019 staan de voorstellingen over Lucebert “Alles van waarde is weerloos” en “Zwervershart” door het New Flint Poetry Orchestra_ op het programma. Daarnaast werkt Strategier samen met dichter Boudewijn Rikmenspoel aan een nieuw programma “Scènes uit het huwelijk” op basis van het beroemde boek van Willem Elsschot. De voorstelling “Sal ek altyd wit wees” (2017) over de Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog, in samenwerking met trombonist Wolter Wierbos, bassist Ernst Glerum en videokunstenaar Martijn Grootendorst gooide hoge ogen bij pers en publiek.

De Kleine Poëzie Prijs is een initiatief van Theater de Roode Bioscoop, het theater voor muziek, poëzie en theater in het hart van Amsterdam en zal zeer onregelmatig basis worden uitgereikt aan kunstenaars wier werk op onmiskenbare wijze in het teken van poëzie staat en die dus zelf geen dichter hoeven te zijn.

Theater de Roode Bioscoop is al 40 jaar het onderkomen van Theatergroep Flint, waarvan Strategier artistiek leider is.