Poëzie is Kinderspel

Dierbare vrienden,

Zondagmiddag speelden we de allerlaatste VICTORIA in Overijssel bij mijn goede vriend tevens schapenboer Arno. Het was bomvol en er kon geen schaap meer bij in de stal. Ik voelde me een beetje als de herder die zijn kudde koestert maar toch was het nog lang en laat onrustig in Schalkhaar. Dat koesteren werd een dus feestje. Moe maar zeer voldaan dat VICTORIA heeft gezegevierd. Zaterdag kwam een schuchtere boer uit Averlo vragen of er nog kaarten waren! “Henk vond het mooi dus ik wil ook komen, en krijg ik dan korting?”
Dat moeten we hebben, dat zelfs/juist boeren de voorstelling zien en hun fantasie doet prikkelen. Nu effe wachten tot volgend zomerseizoen. Het is mooi geweest. Volgende zomer hopen we de voorstelling weer opnieuw te kunnen brengen op boerderijen in Nederland en langzaam borrelt het plan om de voorstelling naar het Duits te vertalen. Later meer. Mens, wat hadden we de afgelopen week weer prachtweer al is er geen beter weer dan de brandweer! Van de weeromstuit sluipen er teksten uit de voorstelling in mijn eigen repertoire. Nu bezig om twee nieuwe voorstellingen op de rails te zetten. Eerst een megalomaan project rond het net opgerichte NFPO, het New Flint Poetry Orchestra, een uitstalling van internationale teksten met fantastische strijkers.

56_a_69_72_mei1952_0

Klassiek qua bezetting maar zeer vooruitstrevend qua arrangementen. Vandaag de eerste repetitie en eind van de maand een drietal laboratorium-voorstellingen in de Roode Bioscoop. Spanning en sensaties gegarandeerd! Nu ook al bezig met het Lucebert-project dat eind december start. ‘Poëzie is Kinderspel’ is de voorlopige werktitel. Wat vind u daarvan? Klinkt dat kinderachtig? So what, Lucebert is altijd een kind gebleven qua tekst en ook qua tekenaar.

Verwondering en verbazing over woorden, over de wereld in zijn algemeen en zijn persoonlijke beslommeringen daarin. Lucebert was een meester in het creëren van nieuwe woorden samengesteld uit bestaande woorden. Leuk werk is dat. Wat vindt u van oorvijgenboomgaard, of zelfs oorvijgenboomgaardierentuinset! Negen woorden die gezamenlijk een nieuw woord vormen. Ik hoop u volgende keer te verrassen met wat speelse nieuwe woordcombinaties van Lucebert zelve. Heb ze nu even niet paraat. Ook heb ik plannen voor komende zomer om weer eens wat langer met muziek en woonwagens op stap te gaan. Het vrije leven combineren met voorstellingen op onverwachte locaties in Duitsland, Tsjechië en Polen. Een lang gekoesterde wensdroom zou daarmee in vervulling gaan. Nieuwe landstreken, nieuwe mensen, nieuwe talen, dat lijkt me heerlijk om volgende zomer mee te vullen. Hopelijk krijg ik naast meester-kok Hein en Boudewijn de dichter des mecaniciens ook nog wat muzikanten mee. En tegen die tijd is mijn Volvo-woonwagen toch wel gerepareerd. Hopelijk zelfs al deze week. Ik zal even op mijn rug moeten krabben om de rekening te voldoen. Maar er vallen vast wat bankbiljetten van mijn rug!

Ik hou u op de hoogte,
Uw dienaar,
Felix Strategier